Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Vánoční omáčka

Stránky

středa 2. ledna 2013

Vánoční omáčka


Vánoční omáčka

A máme tu první adventní neděli a je nejvyšší čas připravit si sladkou vánoční omáčku.
Vánoční omáčka patřila dříve k tradičním vánočním pokrmům. Dneska už ji ale málokdo zná. Někde se omáčce říká vánoční odvárka, někde zase muzika a u nás doma se jí říkává sladká omáčka. Tahle sladká omáčka na vánoce u nás nikdy nesměla chybět.




Sladkou omáčku u nás vždycky vařila moje maminka. Vařila jí opravdu po litrech. Omáčkou podělila i své kolegyně, které tuhle dobrotu vůbec neznaly. Vždycky omáčku v obrovském hrnci skladovala v chladné verandě a my jsem "tajně" chodívali ochutnávat, jestli se náhodou nezkazila. No, nezkazila se, a ani neměla čas se zkazit. Málokdy totiž vydržela až do Štědrého dne.
A protože maminka s tatínkem sladké věci kvůli cukrovce nemohou, omáčka se u nás přestala vařitZamračený.
A tak jsem nedávno nostalgicky vzpomínala na tuhle dobrotu a rozhodla jsem se, že se ji pokusím sama vyrobit. Takže jsem si kromě háčkovaných kouliček odvážela od rodičů ještě recept na sladkou omáčku. Cestou jsme pokoupili potřebné věci a za vydatné pomoci mé dcery a "přítele na telefonu" v podobě maminky, jsem se pustila do vaření.
A výsledek .... jupíí.. mám vánoční omáčku...jupííí!!!
Moji Jedlíci koukali zpočátku na omáčku trochu vyděšeněUsmívající se. Ale když jí poprvé ochutnaly, byly moc překvapeni- troufnu si říct, že mile překvapeni. A co teprve, až omáčka vychladně a rozleží se .. To teprve budou koukatUsmívající se.

Vařením totiž dostává omáčka tmavěhnědou barvu. Ale oč je jí ubráno na kráse, o to víc má přidáno na chuti! Vzhledově opravdu není moc pohledná. Musíme si uvědomit, že tuhle omáčku vařili naši předkové v dobách, kdy všechno bylo pravé "BIO", kdy neznali žádné emulgátory, barviva a podobné vymoženosti, které by dodaly omáčce na kráse.
A ještě jednou věcí nás omáčka překvapí - a to nádhernou vůní, která se při vaření line po celé kuchyni!

A tady je recept, abyste si tuhle dobrotu mohli také připravit. Na přípravu budeme potřebovat:

sušené švestky
sušené meruňky
jablečné křížaly
hruškové křížaly
hrozinky
hroznové víno
mražené švestky (zbavené pecek)
veškeré ovoce pokrájíme na menší kousky
vlašské ořechy (pokrájet na kousky)
1 hruškový kompot (i se šťávou)- pokrájet
2 celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 10 celých hřebíčků
2 lžíce švestkových povidel
1 celý perník na strouhání (nastrouhat na jemném struhadle)
vanilkový cukr, med - na doslazení
2 lžíce rumu
Množství surovin dáváme zhruba v poměru 1:1. Mojí měrnou jednotkou byla hrst (hrst švestek, hrst křížal..)Mrkající

Veškeré ovoce a ořechy pokrájíme na menší kousky, vložíme do velkého hrnce. Přidáme koření, 2 lžíce vanilkového cukru a přilijeme šťávu z hruškového kompotu. Do hrnce doplníme vodu tak, aby veškeré ovoce bylo ponořeno. Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi tak 20 minut. Přidáme 2 lžíce švestkových povidel a opět povaříme. Na konec omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem. A opět povaříme. přidáme rum. Omáčka by měla být hodně hustá, plná ovoce!!
Podle chuti dosladíme. Já jsem omáčku už nedoslazovala.
A máme hotovo. Už jen uložit dochladna a nechat ji pěkně rozležet!!!
Za dávných časů se omáčka připravovala pouze se sušeného ovoce. Podávala se buď ohřátá ke kynutým knedlíkům nebo se jedla studená k vánočce.

Chtěla bych Věrce moc poděkovat za poskytnutí receptu a přidávám recept, jak se vánoční omáčka vařila u nich doma. Je to také moc zajímavý recept. "Věrko, ještě jednou díky"
Uvaří se švestky-sušený, vypeckují se a trochu pošťouchají štuchadlem na brambory, nebo vidličkou.Vývar nevylévat. Zvlášť se uvaří v malém hrnci mrkev, celer, cibule,celý pepř,nové koření,bobkový list,zázvor mletý,tymián a myslím i petržel. Do většího hrnce se dá syrob a zalije se vodou. U nás syrob nebyl, neměli jsme cukrovou řepu a tak maminka dělávala karamel z cukru. Pak se přidají rozinky, mandle, fíky a i datle když jsou a vše se povaří a pak se přileje vývar z té zeleniny a koření a švestky s částí té švestkové vody a pár pecek pro chuť a opět trochu povaří a pak už jen zavařit strouhaným perníkem. Teď nevím jestli se dávala taky trochu sůl, ale asi jo. Už jsem jí nedělala 45 let, tak snad jsem na nic nezapoměla. U nás se sušené ovoce nedávalo i když si myslím, že by se taky nic nestalo, ale takhle je to víc švestkový. Někdy jsme přidávali i trochu povidel, to když bylo málo sušených švestek. Možná že jí někdo tady vyzkouší a podotýkám, že čím byla starší, tím si víc všichni pochutnávali.

1 komentář :

  1. Oh - nam ji doma delala kazdy rok babicka! Sice o malinko jiny recept, ale zaklad je stejny! Letos se o ni pokusim sama!! Mysim, ze ta omacka je to, na co se tesim cely rok nejvice!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...