Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí žemlovka

Stránky

středa 2. ledna 2013

Domácí žemlovka


Žemlovka

Dnes přináším recept na typicky podzimní jídlo. Jablečná žemlovka prostě k podzimu patří! A protože jablíčka ze zahrádky už jsou sklizena, nadešel čas pustit se do její přípravy.


Mám na žemlovku dva recepty. Ten první je s tvarohem a druhý recept je bez tvarohuUsmívající se. A protože část mých jedlíků tvaroh odmítá v žemlovce jíst, tak už je vám asi jasné, že dnešní rychlá žemlovka je beztvarohová.



Na přípravu žemlovky potřebujeme:
starší rohlíky nebo večky (pokud vám úplně náhodou zbyla vánočka..potom neznám nic lepšího než žemlovku z vánočkyUsmívající se Ale protože u nás vánočka málokdy zbyde, budeme si muset vystačit s večkou.
Dále budeme potřebovat 1/2 litru vlahého mléka ve kterém rozmícháme 2 vejce a 3 lžíce vanilkového cukru.
A to nejdůležitější, co v žemlovce nesmí chybět jsou jablíčka! Jablíčka nastrouháme na hrubém struhadle, přomícháme se skořicovým sukrem, přidáme hrozinky. Můžeme přidat i hrst oříšků! Dobře promícháme a Můžeme se pustit do samotného skládání!


Připravené plátky veky (rohlíků) jemně namočíme do mléka smíchanéhos vanilkovým cukrem a vajíčky. Pokud nechcete mít žemlovku rozmáčenou, potom doporučuji opravdu jen jemně namáčet. Namočené večky skladáme do máslem vymazaného pekáčku. Skládáme tak, aby večky byly těsně vedle sebe. Na vrstvu veček nandáme vrstvu strouhaných jablíček a opět dámeváme vrstvu veček...vrstvu jablíček..Poslední vrstvu by měly tvořit večky.


Tak a máme složeno. Nyní stačí jen pekáček vložit do vyhřáté trouby a dát péct. Pečeme tak dlouho, dokud nám povrch nezrůžoví!
Hotovou žemlovku nakrájíme na porce, posypeme cukrem, skořicí ..zalijeme máslem a s chutí sníme!!!

A malý typ na závěr... do jablíček můžeme přistrouhat i hrušky!!!

Teď jsem si ještě vzpoměla, že se u nás žemlovce říkává zemlbába! A jak se říká žemlovce u vás?

3 komentáře :

  1. Toto jídlo dělám tak jednou do roka, většinou s hruškami. Ta "hustota" přípravy tohoto jídla je dána masovou orientací zbytku rodiny.
    Ještě jsem se úplně nezorientovala na nových stránkách ...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Miládko,moc Tě zdravím! Ještě stále dodávám recepty ze starého "Jedlíka"

    OdpovědětVymazat
  3. Dekuji za tip pristrouhat k jablkum hrusky!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...