Jedlíkovo vaření Jedlíkovo vaření: Domácí vanilkový cukr

Stránky

úterý 1. ledna 2013

Domácí vanilkový cukr


Domácí vanilkový cukr

Vanilkový cukr je nezbytnou součástí většiny cukrářských receptů. Pro ty, co si vanilkový cukr doma běžně připravují, nepřinesu nic objevného. Pro ty, kteří vanilkový cukr ještě nikdy doma nezkoušeli, přináším návod jak na to. A nebojte se do toho pustit. Až poprvé vyrobíte svůj vlastní vanilkový cukr, tak už určitě nebude v obchodě kupovat "vanilín".



Na přípravu domácího cukru potřebujeme:
1 čistou uzavíratelnou sklenici naplněnou krupicovým cukrem
1 vanilkový lusk
Do sklenice naplněné cukrem vložíme 1 naříznutý vanilkový lusk. Sklenici uzavřeme a za 10 dnů máme krásný, voňavý vanilkový cukr.

To že výroba domácího vanilkového cukru není ničím novým, o tom svědčí i recept ze stoleté kuchařské knihy, kterou mám doma po mojí babičce. O přípravě vanilkového cukru je zde napsáno:
" Vanilkový cukr - tak nazývá se cukr smíchaný s utlučenou vanilkou. Na 1 tyčinku vanilky čítá se 10-14 deka cukru. Vanilka se na kousky rozkrájí, osuší a tluče kus po kuse s kouskem cukru. Pak se cukr přesije a uschová v nádobce uzavřene."

A co Vy? Také si vyrábíte vanilkový cukr doma? Napiště do komentářů:D

6 komentářů :

  1. prosím kolik toho cukru dáváte a je pak vanilka ještě k použití, nebo ji necháte u cukru? Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za návštěvu, cukru dávám tolik, aby v něm byla vanilka "ponořená". Já vanilku nechávám pouze v cukru, dál už ji nepoužívám.

    OdpovědětVymazat
  3. Chystám se dělat na Vánoce jako dárek, akorát jsem teď narazila na "problém"; tak půlka receptů co jsem našla doporučuje smíchat s cukrem moučkou a půlka s krystalem... Obojí má využití, těžko říct, s kterým to smíchat. Asi udělám s obojím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu. Já osobně dělávám z krupicového cukru a myslím si, že ani moučkovým nic nezkazíte. Domácí je domácí :)

      Vymazat
  4. Dobrý den,jestli se nebudete zlobit zakoukala jsem se do vašich stránek velmi se mi líbí vaše vychytávky a recepty.K vanilkovému cukru,vždy dělám z krupice nebo krystalu obojí splní svůj účel.Teď jsem si vyrovila i vanilkovou esenci a té stačí dát jen drobet a těst je krásně ovoněné.Věnceslava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a jsem moc ráda, že se Vám u mně líbí.

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a za Váš komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...